Za sortiranje, kalibriranje i pakiranje svježeg voća i povrća

Što i kako raditi poslije berbe – “post racolta”?

Pitanje je na koje ovdje dajemo odgovor.

Ova faza ukupnog procesa proizvodnje voća i povrća je tehnički, tehnološki i fanancijski kompleksnija od same proizvodnje.
Zato joj treba pristupiti sa velikom pažnjom.

Prema potrebama i zahtjevima kupaca, dajemo prijedlog riješenja izbora strojeva ili linija za sortiranje, kalibriranje:

  • Jabuke
  • Kruške
  • Breskve – nektarine
  • Marelice
  • Mandarine
  • Trešnje
  • Rajčice
  • Paprike
  • Krumpira

UNITEC LINIJE:

UNITEC je danas lider u segmentu linija za kalibriranje, sortiranje i pakiranje svježeg voća i povrća. Raspon linija koje danas UNITEC nudi, prema tehnologijama obrade i vrstama voća i povrća, najveći je na tržištu. Njihove tehnologije, strojevi i linije koriste se u 40 zemalja svijeta. Od linija za manje proizvođaće, do linija najvećih kapaciteta, UNITEC u svaki segment ugrađuje više od 80 godina iskustva u segmentu voća i povrća. Nibon Pak zastupnik je UNITECA za slijedeće države: Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju.
UNI_ONE_SPEED10 UNI_ONE_SPEED9 UNI_ONE_SPEED8 UNI_ONE_SPEED7 UNI_ONE_SPEED6

Svojom širokom paletom tehničko-tehnoloških rješenja, linije UNITECA mogu sortirati veliki broj svježeg voća i povrća, od najmanjih do najvećih kapaciteta. Ovisno o zahtjevima Vaših kupaca, sortiranje se može obaviti po težini, volumenu, boju, vanjskoj ili unutrašnoj kvaliteti ploda… ili u nekim od navedenih kombinacija. Svaka linija radi se prema baš Vašim potrebama. Bez obzira na Vaš kapacitet, najmanji ili najveći, možemo Vam ponuditi rješenje. A rast Vaše proizvodnje pratiti možemo nadograđivanjem postojećih kapaciteta.
Mi smo orijentirani na kvalitetu Vaših proizvoda. Ako Vaš proizvod zadovoljava visoke standarde očekivanja Vaših kupaca, onda smo dobro odradili naš dio posla.
Kako bi Vaš rad bio besprijekoran, mi smo stalno dostupni našim klijentima. UNITECOV ured za odnose s klijentima, otvoren je putem telefonskih linija 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

UNITEC se jedini prilagodio realnim potrebama voćarstva Hrvatske i nudi vam linije manjih kapaciteta koje zadovoljavaju manja i srednja voćarska gospodarstva.


UNI_ONE – model linije za mala gospodarstva (već od 250kg/h)

UNI_ONE je elektronski kalibrator sa jednim kanalom idealan za sve proizvođače voća i povrća manjih proizvodnih kapaciteta, sa najinventivnijim
tehnološkim riješenjima.
TEHNOLOGIJA: Transportni sistem ‘čašica’ visoke prilagodivosti vrši selekciju po težini. Program selekcije podešen je na mikrokompjuteru (MIC) koji je vrlo
jednostavan i intuitivan za upotrebu. Kalibriranje plodova je vrlo precizno, uz minimalna odstupanja od ± 1 gram.
DELIKATNOST: Svijesni da Vaši plodovi zahtijeevaju najveći stupanj pažnje, napravili smo vrlo mekane i delikatne postepene izlaze, koji spriječavaju
iznenadna iskakanja plodova što garantira maksimalnu nježnost zapakiranom proizvodu. Kalibrirani plodovi preuzimaju se na stolovima za pakiranje.
Izlazi plodova na stolove za pakiranje se vrlo jednostavno podešavaju.
UNIVERZALNOST: UNI_ONE© može kalibrirati vrlo širok spektar voća i povrća kao što su na primjer: jabuke, pojedine vrste kruške, breskve, nekatarine,
marelice, šljive, rajčice, luk…
EKONOMIČNOST: vrlo niski troškovi održavanja zahvaljujući jednostavnošću tehnologije i funkcionalnosti projektiranih mehaničkih dijelova te
jednostavno održavanje sa vrlo malim troškovima. Primjenom kalibratora Uni_One znatno se smanjuju troškovi pakiranja u odnosu na selekciju i
pakiranje sa ručnom radnom snagom, a dobivate puno bolju ujednačenost plodova što garantira bolju prodaju na tržištu.
UNI_ONE_SPEED10
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Klasiranje po težini: do 12 frakcija
Selekcija težine: vrlo inovativan sistem mjerenja.
Preciznost: ± 1 g
Kapacitet: već od 250 kg/ sat
Broj kanala: 1
Broj izlaza: 6 (5+1)
PRIPREMA
Jedna traka dužine L= 1500 mm, traka za dopremu praznih kašeta odnosno kartona, podrška za dopremu punih kašeta, 5+1 izlaz (na desno ili lijevo, ovisno od Vašem prostoru), minikompjuter MIC sa ugrađenim softwerom.
Opccijska ponuda: mali termički štampač.

UNI_TWIN model linije za srednja gospodarstva (već od 700kg/h)

TEHNOLOGIJA: UNI_ONE Speed© i UNI_TWIN Speed© su elektronski kalibratori sa ‘čašicama’ vrlo visokih performasi. Pouzdanost koju osigurava
proizvođač, za selekciju po težini, je vrlo visoka zahvaljujući najnovijem mjernom sistemu sa ćelijama na punjenje vrlo visoke preciznosti. Baš ova
karakteristika čini da su kalibratori UNI_ONE speed© i UNI_TWIN speed© idealno riješenje za svako ovalno i okruglo voće kao što su: jabuke, marelice, šljive, nektarine,
breskve, jabuke, rajčica i luk. Odlična prilagodljivost ovih linija čine od istih baš to da su savršene za male i srednje proizvođače. Trake koje su rađene
po zadnjoj tehnologiji su omogućile da se dobije vrlo visok faktor opterećenja čak do 40% i tom povećaju ukupne performanse linije u odnosu na
prethodne verzije.
DELIKATNOST: kompletna zaštita plodova je garantirana sistemom za postupnu selekciju i izlazima proizvoda sa trake bez iznenadnih ispadanja i uz
maksimalnu pažnju.
PROFITABILNOST: Smanjenje troškova od 30 do 50% i objektivno povećanje kvalitete plodova, selektiranog proizvoda i izbjegavanje korištenja ne stručne
radne snage.
EKONOMIČNOST: vrlo niski troškovi održavanja zahvaljujući jednostavnošću tehnologije i funkcionalnost projektiranih mehaničkih dijelova, te jednostavno
održavanje sa vrlo malim troškovima.
UNIVERZALNOST: UNI_TWIN© može kalibrirati vrlo širok spektar voća i povrća kao što su na primjer: jabuke, pojedine vrste kruške, breskve, nekatarine,
marelice, šljive, rajčica, luk…
KOMPJUTERSKA KONTROLA SA UGRAĐENIM SOFTVEROM
Klasiranje po težini: do 12 frakcija.
Potencijal: do 36.000 sektora/sat za svaki kanal.
Broj kanala:
n. 1: UNI_ONE speed©
n. 2: UNI_TWIN speed©
Broj izlaza: do 13 (12+1)
Strana predodređena za izlaze: desna ili lijeva (ovisno od Vašem prostoru)
Opcija ponude: Mali termički štampač.
UNI_ONE_SPEED10

UNICAL_200 model linije za trešnju (već od 500kg/h)

TEHNOLOGIJA: Voće malih dimenzija zahtijeva delikatnu i iznimno pažljivu obradu. UNICAL_200 garantira upravo takvo kalibriranje i to po veličini, boji,
vanjskom ili unutrašnjem oštećenju uz maksimalnu brzinu obrade (18 plodova po sekundi). UNICAL_200 je naš odgovor na zahtjeve tržišta za linijom za
trešnju koja bi smanjila troškove ručnog pakiranja. Sistem transporta na patetniranim valjcima “INTELL-A-VEYOR” i izlazi na stolovima za pakiranje,
omogućuju veliku preciznost kalibriranja (odstupanje 0,25 mm).
Zahvaljujući NIR tehnologiji (near infra red), Unical_200 se može isporučiti i sa selekcijom plodova po unutrašnjoj i vanjskoj kvaliteti ploda.
DELIKATNOST: Svakom plodu prilikom obrade pružena je kompletna zaštita od mogućih oštećenja. Zahvaljujući vrhunskim tehnologijama Unical_200 je
najprodavaniji kalibrator za trešnju u cijelom svijetu.
PROFITABILNOST: smanjene troškova od 30 do 50% i objektivno povećanje kvaliteta rada, selektirane količine voća i smanjenje radne snage.
Ova vrlo uspješna tehnologija značajno smanjuje nedostatke koji se javljaju kod ručnog sortiranja, sa značajnim uštedama u troškovima obrade.
EKONOMIČNOST: vrlo niski troškovi održavanja zahvaljujući jednostavnošću tehnologije i funkcionalnost projektiranih mehaničkih dijelova.
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Kalibriranje po veličini: bez ograničenja.
Klase boja: bez ograničenja.
Kalibriranje po boji: srednje i/ili postotno sa mogućnosti kombinacije dva sistema.
Preciznost: povećana preciznost sa optičkim kalibrom [0,25 mm).
Potencijal: 25 plodova /sec. Po kanalu.
Kapacitet: 500-600kg/h
Broj kanala: 1, 2, 4, 6 ili 8.
Broj izlaza: bez ograničenja.
MODELI
UNICAL_200 O
Klasifikacija sa optičkim kalibrom
UNICAL_200 OC
Klasifikacija sa optičkim kalibrom i po boji.
UNI_ONE_SPEED10







UNITEC – VELIKE LINIJE

Put plodova kroz liniju:
Box – palete sa plodovima se istresaju u vodeni bazen pomoću viličara ili robota. Iza toga plodovi prolaze četkanje i hladno ventiliranje na putu do kalibratora. Vrste kalibriranja bira kupac prema zahtjevima tržišta: po težini odnosno veličini plodova, po boji te po vanjskom i unutrašnjem oštećenju.
Broj izlaznih kanala za pakiranje i broj mjesta određuje kapacitet linije. Mozak linije je kompjutorska jedinica na kojoj se podešavaju željene vrste kalibriranja.


Nacrt Modela Velike linije kapaciteta 5 tona/sat.

Orijentacione dimenzije skladišta za smještaj velikih linija su 23 x 18m.
Efektivni kapacitet: 2 – 10 i više tona na sat.
Vrste voća: jabuja, kruška, breskva-nektarina, mandarina, trešnja i drugo.
Vrste povrća: rajčice, paprike, patliđani i drugo.

Velike linije su unikati jer se rade isključivo po narudžbi i karakteristikama koje odredi kupac. Montažu vrše stručnjaci Unitec-a i servis Nibon pak-a. Osigurane su brze intervencije servisne službe kako za vrijeme garantnog roka tako i nakon siteka garancije.
Garancija 12 mjeseci i više.













HYDRO COOLERI

Primjena tehnologije predhlađivanja voća i povrća

Za očuvanje kvalitete i svježine voća i povrća važna je primjena tehnologije predhlađivanja odmah nakon berbe.

Predhlađivanje je postupak brzog hlađenja u uređaju koji se zove Hydrocooler. Za ovu se tehnologiju često govori kao “šokiranje” ili “šok” hlađenje jer se u roku od cca. 15 minuta temperatura plodova na primjer trešnje ili breskve snižava sa +30°C na +2°C.

Takvim naglim ohlađivanjem zaustavljaju se biokemijski procesi raspadanja do trulenja. Treba naglasiti da istog časa nakon berbe započinje proces propadanja, čija brzina ovisi o temperaturi ploda.

Proces se ne može zaustaviti drugačije osim “šokiranjem” hladnom vodom ili hladnim zrakom”

Bitna je razlika između ta dva pojma zaustavljanje procesa je jedno (hidro cooler) a drugo je usporavanje procesa (hladnjača). Uvijek treba imati na umu da su temperature plodova u berbi 25 – 30°C. Nakon izvršenog predhlađivanja voće ili povrće može biti u običnim komorama hladnjače standardnog režima 30 – 40 dana bez promjena kvalitete. Neki kupci naročito inozemni neće više naručivati neke vrste voća ili povrća ako nisu tretirane u hydro cooleru.

Tipovi stabilnih Hydro coolera

Kapacitet (kg/h) Ulazna snaga kW (50Hz/380V) Težina (kg) Dimenzije (mm)
2500 10 4000 2300 x 7000 x 2450
3000 10 4500 2300 x 7000 x 2450
4000 15 5000 2300 x 8000 x 2450
5000 15 6000 2300 x 9000 x 2450
6000 15 7000 2300 x 9000 x 2450

Tipovi mobilnih Hydro coolera

Kapacitet (kg/h) Ulazna snaga kW (50Hz/380V) Težina (kg) Dimenzije (mm)
2500 60 4000 2300 x 7000 x 2450
3000 70 4500 2300 x 7000 x 2450
4000 80 5000 2300 x 8000 x 2450
5000 100 6000 2300 x 9000 x 2450
6000 120 7000 2300 x 9000 x 2450

Hydro cooleri kao i linije za pranje, sortiranje, kalibriranje i pakiranje voća i povrća spadaju u tehnologije poslije berbe, talijani bi rekli “post racolta”. NJihovo korištenje donosi veliku korist onima koji ih primjenjuju no unatoč tome počinjemo ih koristiti tek kada nam netko naredi npr. tržište – kupac.






Stroj za pranje mrkve i drugih korjenastih kultura

Za mrkvu, peršin i sl.

Pere mrkvu u rotirajućem vodoravnom bubnju. Postoji više modela stroja zavisno o veličini bubnja i kapacitetu pranja na sat. Zbog načina rada nema oštećivanja korjena.

  • stroj za pranje s vodoravnim rotirajućim bubnjem dimenzije 820 x 2000 mm
  • automatsko prepoznavanje prepunjenja
  • automatsko zatvaranje vrata
  • modeli od inoxa ili obojenog čelika
  • kapacitet oko 1500 kg / sat

Linija za pranje mrkve – komplet


Nacrt linije za pranje mrkve – komplet

  • prijemni stol sa usipnim košem i valjkastom trakom
  • vodoravni bubanj za pranje 820 x 2000mm sa automatskim prepoznavanjem prepunjenja i zatvaranjem vrata
  • pokretna PVC traka 750 x 3500mm sa 1 pregradom, 2 pokretne skretnice i 4 klizne trake za priključak vreća za opranu mrkve
  • glavna električna ploča